csen

APOGEO Esteem získal jako první oprávnění na oblast imateriální újmy

APOGEO Esteem bude jako jediný znalecký ústav v České republice nově disponovat oprávněním vydávat posudky v oblasti nemateriálních újem. Jde o sporné kauzy, kdy má například občan ztížené společenské uplatnění vlivem cizího zavinění nebo trpí nějakými trvalými zdravotními následky. Může jít také o jiný zásah do jeho osobnostních práv či práva občana na soukromí.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová vyhověla žádosti znaleckého ústavu APOGEO Esteem a rozhodla o změně jeho znaleckého oprávnění. Poškozený tak má možnost hájit se relevantním znaleckým posudkem a ulehčit tak argumentaci právních zástupců a rozhodování soudů v jeho kauze.

„Poslední dva roky jsme s kolegou Petrem Novákem intenzivně pracovali na metodice, která by pomohla odstranit nejednotnost a nepředvídatelnost v rozhodování soudů v oblasti odškodňování za nemajetkové újmy,“ uvedl Pavel Tůma, partner poradenské společnosti APOGEO Esteem. Rozhodovací praxe českých soudů v této oblasti není sjednocená a předvídatelná ani čtyři roky poté, co začal platit nový občanský zákoník. „S ohledem na absenci ekonomicky zdůvodnitelného, racionálního a zpětně přezkoumatelného postupu posuzují soudy tyto záležitosti v kontextu minulých judikátů a obecných zásad slušnosti,“ vysvětluje Tůma.

V případě možnosti hájení svého nároku znaleckým posudkem tak poškozený dostává další účinný nástroj, jak hájit svá práva, neboť dosažení nároků je v současnosti značně nejisté. Náklady řízení jsou přitom vysoké, většinu z nich je navíc třeba uhradit hned na počátku. Nejedná se jen o právní zastoupení, ale také o soudní poplatek, který zpravidla činí 5 % z požadované částky. Délka soudního řízení se pohybuje zhruba mezi jedním a půl rokem až třemi lety.

Někdy se poškození domohou spravedlnosti až u Nejvyššího soudu, případně až u Ústavního soudu – tedy po dalších letech psychického vypětí a finančních nákladů.

V konečném důsledku se proto až dosud pro soudní obranu rozhodovalo jen málo poškozených. To by se mohlo změnit k lepšímu. Přispívá k tomu i rozhodnutí ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

Počet svěřenských fondů vzrostl meziročně na dvojnásobek

Za dobu své krátké existence získaly svěřenské fondy nádech tajemných institucí určených jen pro vyvolené. Do určité míry je to pravda – zájemce musí mít v první řadě majetek, který stojí za to do fondu vložit. Žádné případy systematických podvodů nebo zneužívání tohoto nástroje na správu majetku finanční správa ani policie ovšem neznají.

Krátce po roce 2014, kdy nový občanský zákoník fondy do českého práva zavedl, se nový institut potýkal s nedůvěrou, politici dokonce vyhrožovali, že jej brzy zase zruší.

Podle Tomáše Pacovského, partnera poradenské APOGEO Group, která nabízí zakládání těchto fondů, se nedůvěru podařilo překonat v letech 2016 a 2017. To zhruba koresponduje s obdobím, kdy své podniky vložil do svěřenských fondů tehdejší ministr financí a nynější premiér Andrej Babiš (únor 2017).

Fondy nabídly majetným lidem dosud chybějící způsob ochrany jejich majetku. Před rizikem z podnikání se soukromé majetky do té doby ochraňovaly tím, že se převáděly na manželky, nyní se mohou vložit do fondu. Nejde přitom o nic nelegálního – majetek tam nelze schovávat teprve v momentě, kdy se firma ocitne v insolvenci a kdy podnikatel za její závazky ručí. To by u soudu neprošlo.

PŘEČTĚTE SI CELOU ZPRÁVU

Plánovaný plošný reverse charge

Rada EU povolila České republice zavedení plošného režimu přenesené daňové povinnosti u jednotlivých plnění nad hodnotu 17 500 € (cca 450 000 Kč). Výjimku dostala ČR jen na omezenou dobu, a to od 1. 1. 2020 do 30. 6. 2022. Změnu plánuje zavést Ministerstvo financí od 1. 7. 2020. V současné době se tento režim používá pouze ve specifických oblastech (např. stavebnictví, prodeji zlata a dalších kovů, prodeji elektroniky atd.).

Novela zákona o místních poplatcích

Poslanecká sněmovna schválila dne 15. října 2019 novelu zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích. Předmětnou novelou dochází k výrazným změnám tohoto zákona. Aktuálně musí poskytovatelé krátkodobého ubytování odvádět poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt (odvádějí jej zařízení, která se nacházejí v lázeňských oblastech nebo místech soustředěného turistického ruchu) a dále také poplatek z ubytovací kapacity (obecně všechna ubytovací zařízení). Nový poplatek bude jen jeden a bude se označovat jako poplatek z pobytu, kterému bude podléhat krátkodobý pobyt bez ohledu na místo a účel.

Ministerstvo financí touto novelou reaguje na poskytovatele ubytování přes digitální platformy (Airbnb, Flipkey). Tito poskytovatelé byli zvýhodnění tím, že se jich výše uvedené poplatky netýkaly.

Maximální sazba poplatku z pobytu je navrhována na 50 Kč za den (každá obec bude moci stanovit poplatek podle svých potřeb) a poskytovatelé ubytování budou muset poplatek zahrnout do ceny za ubytování od 1. ledna 2020, kdy je navrhována účinnost tohoto zákona.

Osvobození od daně z nabytí nemovité věci

Od 1. 11. 2019 vstoupila v platnost novela zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí, která rozšiřuje aplikaci osvobození u této daně.

Nově bude od této daně osvobozeno první nabytí dokončené nebo užívané jednotky v rodinném domě. Tato jednotka může zahrnovat pouze nebytový prostor, jako je garáž, sklep nebo komora. K vlastnictví jednotky musí dojít do 5 let ode dne dokončení nebo do 5 let ode dne, kdy se jednotka (nebo stavebně upravená jednotka) začne užívat, přičemž záleží na tom, který den nastane dříve.

Průměrná mzda pro rok 2020

Průměrná mzda pro rok 2020 byla stanovena ve výši 34 835 Kč. Z průměrné mzdy se odvozují i další hodnoty důležité pro zdanění (hranice pro solidární zvýšení daně) a dále také pro odvody pojistného (strop vyměřovacího základu pro pojistné na důchodové pojištění, minimální výše záloh na pojistné hrazené OSVČ aj.).

Novela EET a změna sazeb DPH

Od 1. 11. 2019 je povinnou součástí vystavované účtenky pro účely EET daňové identifikační číslo, pokud není daňové identifikační tvořeno rodným číslem fyzické osoby. Ke spouštění poslední vlny EET dojde od 1. 5. 2020.

Fyzické osoby – neplátci DPH mohou při splnění podmínek využít od 1. 5. 2020 tzv. zvláštní režim. Ten umožňuje k hotovostním tržbám vydávat pouze „úřední“ účtenky, které si podnikatel vyzvedne na finančním úřadu. Osoby využívající tento režim budou muset podávat čtvrtletní výkaz o přijatých platbách v hotovosti a také zažádat o povolení evidence tržeb ve zvláštním režimu. Žádost je možné podat od 1. 2. 2020.

Novela zároveň od 1. 5. 2020 přeřazuje do 10% sazby DPH nová plnění. Jde například o dodání e-knih a audioknih, domácí péči, vodné, stočné, kadeřnické služby, stravovací služby a podávání nápojů, s výjimkou podávání tabákových výrobků a alkoholických nápojů (s výjimkou točeného piva).

Pozor na končící platnost certifikátu pro elektronickou evidenci tržeb

Rádi bychom vás upozornili na konec platnosti certifikátu EET, která je 3 roky. Pozor by si měli dát především podnikatelé, kteří spadali do první a druhé vlny EET. Platnost certifikátu je možné ověřit online po přihlášení do webové aplikace elektronické evidence tržeb.

Změna pravidel při vyplácení zisku

Vzhledem k tomu, že jsme opět v posledním čtvrtletí kalendářního roku, je namístě připomenout, že v letošním roce došlo k podstatným změnám pravidel při vyplácení zisku a od 1. 1. 2020 dojde nejspíše i ke změně při vyplácení záloh na podíl na zisku.

Dřívější judikatura (zejm. Nejvyšší soud sp. zn. 29 Cdo 4284/2007 a sp. zn. 29 Cdo 2363/2011) dovodila, že rozhodnutí valné hromady o rozdělení zisku mohlo být učiněno jen do 6 měsíců od skončení účetního období, a to především z důvodu ochrany věřitelů. Nosný pilíř tohoto pravidla byl představován argumentem, že starší účetní závěrka by neposkytla skutečný obraz finanční situace společnosti, a rozhodnutí o rozdělení zisku by tedy nebylo možno učinit dostatečně zodpovědně. Tyto rozsudky byly respektovány i poté, kdy v účinnost vstoupil zákon o obchodních korporacích.

Nejvyšší soud v usnesení 27 Cdo 3885/2017 ze dne 27. 3. 2019 ovšem konstatoval, že „s účinností od 1. 1. 2014 řádná účetní závěrka zpracovaná za předchozí účetní období může sloužit jako podklad pro rozdělení zisku až do konce následujícího účetního období“. Valná hromada tak může rozhodnout o rozdělení zisku kdykoli v průběhu celého následujícího účetního období – tedy za předpokladu, že společnost bude splňovat insolvenční test a výplatou zisku si nepřivodí úpadek.

PŘEČTĚTE SI CELOU ZPRÁVU

Novela kyperských právních předpisů

Následkem novelizace kyperských právních předpisů, zejm. Companies Law Cap. 113, konkrétně, Law 149(I)/(2018), byly zavedeny přiměřené sankce za porušení povinnosti řádně a včas podat kompletní výroční zprávy (annual return) do lokálního rejstříku (Registrar of Companies). Novela nabyla účinnosti již 18. 12. 2018.   

Výroční zprávy se považují za kompletní pouze v případě, pokud jsou jejich nedílnou součástí i účetní výkazy společnosti (financial statements) za příslušné období. Výroční zprávy je nutno podat do Registrar of Companies do 28. 1. každého kalendářního roku za období předchozí (vč. přiložených auditovaných účetních výkazů společnosti), a to poprvé 28. 1. 2020. 

Sankce za pozdní podání výroční zprávy jsou následující:

50 EUR – jednorázová pokuta za pozdní podání,
1 EUR za každý den z prodlení po dobu 6 měsíců,
2 EUR za každý další den po 6 měsících, 
nejvýše však 500 EUR za období, za které nedošlo ke splnění povinnosti.

V této souvislosti je nutno upozornit, že Registrar of Companies neakceptuje návrh na zrušení a výmaz společnosti, dokud nebudou řádně uhrazeny všechny dlužné poplatky a nebudou podány všechny výroční zprávy, jejichž nedílnou součástí budou i výkazy společnosti.

Nové znění právních předpisů Kyperské republiky tak akcentuje nutnost plnit evidenční povinnosti kyperských subjektů.

Kontaktujte nás

Odesláním souhlasíte se .

Cookies

Náš web používá cookies. Díky tomu vám můžeme nabídnout uživatelský zážitek více efektivní. Souhlas k ukládání cookies udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím".
Souhlas můžete odmítnout zde.